Get Adobe Flash player

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Γραφείο Νοσηλευτριών της ΕΝΛ είναι στελεχωμένο με τις Νοσηλεύτριες Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ) και λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το γραφείο Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, το οποίο και εξυπηρετεί. Τα καθήκοντα των ΝΕΛ ορίζονται από την ΕΝΛ του Νοσοκομείου.


ΣΚΟΠΟΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Οι δραστηριότητες της ΕΝΛ στοχεύουν στην πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο πλαίσιο που χαράσσεται με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Υ.Υ. κ Κ.Α. και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Κύριοι τομείς είναι:

 • η τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας του Νοσοκομείου 1
 • η τήρηση των κανόνων αποστείρωσης, απολύμανσης και αντισηψίας
 • η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών
 • η τήρηση των κανόνων υγιεινής των τροφίμων 2
 • η καταγραφή των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση τυχόν επιδημιών


1 σε συνεργασία με την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του Νοσοκομείου μας.
2 σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διατροφής του Νοσοκομείου μας.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΛ

 • Η επιτήρηση, συλλογή, καταγραφή και στατιστική ανάλυση των δεδομένων των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο.
 • Η άμεση επέμβαση σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων νοσοκομειακής λοίμωξης ή κρούσματος λοιμώδους νοσήματος.
 • Η εκπαίδευση όλου του Υγειονομικού και λοιπού προσωπικού για τον έλεγχο και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
 • Η επιτήρηση του προσωπικού κατά την παροχή φροντίδας για την ενίσχυση ασφαλών πρακτικών (χρήση μέτρων ατομικής προστασίας, κανόνες ασηψίαςαντισηψίας).
 • Η επιτήρηση και αντιμετώπιση ατυχημάτων του προσωπικού από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα στο χώρο του Νοσοκομείου και η τήρηση σχετικού αρχείου.
 • Η εφαρμογή προγράμματος προληπτικού εμβολιασμού και ανοσοποίησης του προσωπικού για Ηπατίτιδα Β, Γρίπη, Τέτανο, Φυματίωση, ο έλεγχος φυματινοαντίδρασης Mantoux και η τήρηση σχετικού αρχείου.
 • Η επιτήρηση, συλλογή, αποστολή των ειδικών δελτίων καταγραφής των υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
 • Η εφαρμογή του εγκεκριμένου από το Υ.Υ. κ Κ.Α. Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων του Νοσοκομείου.
 • Η παρακολούθηση της υγιεινής των χώρων (συμπεριλαμβανομένων πλυντηρίων, μαγειρείων, εστίασης).
 • Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων για λεγεωνέλλα με δειγματοληψία νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα που αποστέλλεται στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται και πραγματοποιούνται οι ανάλογες παρεμβάσεις.
 • Η αποστολή προς τα κλινικά τμήματα των στοιχείων καταγραφής των αντοχών στα αντιβιοτικά και των καταναλώσεων των προωθημένων αντιβιοτικών (DDDs-Defined Daily Dose, WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology) ανά εξάμηνο.
 • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Προκρούστης» του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (από τον Νοέμβριο 2010 που άρχισε η εφαρμογή του) με την υποχρεωτική δήλωση όλων των λοιμώξεων από τα τρία βασικότερα Gram αρνητικά νοσοκομειακά παθογόνα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες (Klebsiella spp, Acinetobacter spp, Pseudomonas spp.) και με την παροχή οδηγιών απομόνωσης και τήρησης των ειδικών μέτρων προφύλαξης και ελέγχου διασποράς.
 • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «τα 5 βήματα για την Υγιεινή των χεριών» του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γραπτές οδηγίες για το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών και αντισηψίας τους, καταγραφή σε ειδικές φόρμες μέσω παρατήρησης και εκπαίδευση του προσωπικού με σκοπό τη συμμόρφωση και την υιοθέτηση της βέλτιστης πρακτικής.


ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Δρ. Ευτυχία Σ. Ευαγγελίδου, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, MHSc, PhD (Επόπτρια Πρακτικής Άσκησης Σπουδαστών Νοσηλευτικής Υπηρεσίας)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αλεξία Ντούσκα, Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc
Σοφία Σοφιανοπούλου, Νοσηλεύτρια ΤΕ (Αναπληρωματικό μέλος)


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το Γραφείο Νοσηλευτριών της ΕΝΛ του Κωνσταντοπούλειου Γ. Ν. Ν. Ιωνίας στεγάζεται στο ισόγειο του νοσοκομείου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213.205.7022
Φαξ: 213.205.7047


E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

enl-clean-hands

  

Το Γ. Ν. Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων σύμμαχος από το 2010 στην εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«ΣΩΣΤΕ ΖΩΕΣ: καθαρίστε τα χέρια σας»

 

 

 


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

http://www.keelpno.gr/
http://www.eeel.gr/index.php/2010-05-11-20-18-35
http://www.cdc.gov
http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx